h

Honden mogen los, meer opvang voor wilde dieren

28 mei 2015

Honden mogen los, meer opvang voor wilde dieren

Foto: Querien Velter

De gemeenteraad heeft twee aanvullingen van de SP op de nota dierenwelzijn aangenomen. Het gaat om een pilot om honden op meer plaatsen los te kunnen laten lopen en meer geld voor de opvang van vogels en andere wilde dieren in de regio.

Los kunnen lopen, rennen en spelen is voor honden een belangrijk aspect van hun dierenwelzijn. Wie de uitwerpselen opruimt zal de hond weinig uitmaken en het heeft geen invloed op zijn gemoed. Om deze reden start de gemeente een pilot om het draagvlak voor een derde type uitlaatzone te onderzoeken. Naast het losloopgebied en de uitlaatplaats wordt het beleid uitgebreid met een zogenaamde speelzone. Hier mogen honden loslopen, echter wél met opruimplicht van hun baasjes. SP-raadslid Querien Velter: 'Het maakt de hond niets uit wie zijn behoefte opruimt, vrij rond kunnen rennen en vliegen is veel belangrijker voor het dier.'

Daarnaast gaat de gemeente Rotterdam met andere gemeentes in de regio in overleg over samenwerking in de opvang van wilde dieren. Het college gaat onderzoeken of regiogemeenten bereidt zijn om gezamenlijk meer geld vrij te maken voor de opvang van vogels en wilde dieren. Wilde dieren kennen geen grenzen. Momenteel is er onvoldoende opvang.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Josine Strormann

In Rotterdam deze zorg en opvang gedaan door een tweetal vogelopvangcentra. Het gebied dat deze twee organisaties bestrijken loopt van de Metropoolregio tot en met de Drechtsteden. In veel van de regiogemeentes ontbreekt de opvang van vogels en wilde dieren en het aantal dieren in opvang neemt jaarlijks toe. Velter: 'Het feit dat deze motie met unanieme steun is aangenomen geeft aan dat ook wilde dieren niet langer gezien alleen worden gezien als overlastgevend, maar ook als waardevol.'

Sinds 2003 zet de SP zich in voor dierenwelzijn. De partij is verheugd dat de eerste serieuze stappen op dit onderwerp genomen zijn.

 

U bent hier