h

Corporaties negeren betaalbaarheid wonen

23 april 2015

Corporaties negeren betaalbaarheid wonen

Afgelopen week werd bekend dat drie van de grootste Rotterdamse corporaties hun huren wederom maximaal gaan verhogen. Dit ondanks beloftes van de Leefbaar-wethouder om de corporaties op te roepen de huurverhoging te matigen om zo de betaalbaarheid van het wonen te verbeteren. De SP verzet zich al jaren tegen deze huurverhoging en wil weten waarom het de wethouder niet gelukt is om tot betere afspraken te komen met de corporaties. Donderdag stelt zij dit aan de orde in de raad.

Slecht nieuws voor huurders: ondanks dat de huren nu al de pan uit rijzen, verhogen Rotterdamse corporaties ook dit jaar hun huren maximaal. Dit betekent voor de meeste huurders een huurstijging van 2,5 tot wel 5 procent.

Eerder dit jaar werd al bekend dat de betaalbaarheid van wonen ernstig onder druk staat, duizenden Rotterdammers kunnen niet fatsoenlijk rondkomen door de te hoge lasten. De SP was blij dat de wethouder bereid bleek afspraken te maken om de huurverhoging te matigen, helaas – nu blijkt – zonder resultaat. Querien Velter, raadslid: “Wethouder Schneider heeft herhaaldelijk de belofte gedaan zich in te zetten voor het aan banden leggen van de huurverhoging. Nu we uit de krant moeten vernemen dat dit niet gelukt is wil ik weten wat er mis is gegaan en op welke manier de wethouder denkt de huurders dan wel tegemoet te komen.”

De stijging van huren in Rotterdam gaat geheel tegen de landelijke trend in. Gemiddeld genomen is de huurstijging in andere steden veel minder fors of dalen de huren zelfs. In Amsterdam bijvoorbeeld wordt de maximaal toegestane huurverhoging gematigd en worden de inkomensgroepen die financieel het zwaarste zitten ontzien. De SP vindt dat dit ook in Rotterdam anders moet en is op verschillende plekken actief om samen met bewoners het verzet tegen de huurverhoging te organiseren. Wilt u meedoen, neem dan contact op met de SP in Rotterdam: rotterdam@sp.nl.

U bent hier