h

Open brief aan coalitie: SP vraagt bezinning over nieuw armoedebeleid

21 mei 2014

Open brief aan coalitie: SP vraagt bezinning over nieuw armoedebeleid

De Rotterdamse SP fractie vraagt in een open brief aan de coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA om bezinning over het voorgenomen armoedebeleid. Het coalitieakkoord gaat uit van een bezuiniging van 22 miljoen jaarlijks op toeslagen en vrijstellingen voor de Rotterdammers die rond moeten komen met een inkomen op het sociaal minimum. Dat dreigt een 'regelrechte ramp' te worden vindt fractievoorzitter Leo de Kleijn.

De SP fractie wijst de coalitiepartijen op hun eigen oproep aan de oppositie om te zorgen voor een breed draagvlak in de stad. “Dat draagvlak is er zeker niet waar het gaat om de bezuinigingen op de mensen met een laag inkomen”, zegt de Kleijn. “Vraag aan de Rotterdammers die er door de lastenverlichting jaarlijks een paar tientjes op vooruit gaan of zij het nu werkelijk zo'n goed idee vinden als dat ten koste gaat van de armste stadgenoten”.

De open brief van de SP stelt verder dat er door de coalitie niet goed nagedacht is over deze bezuiniging. Wat is het koopkracht effect voor minima als je daar de gevolgen van het kabinetsbeleid bij optelt? En welke Rotterdammers zijn straks precies de dupe? De Kleijn: “Het gaat niet alleen om mensen die in de bijstand of de WW zitten, maar ook vaak om gehandicapten, chronisch zieken, wajongers, ouderen met alleen AOW en/of een AOW gat en natuurlijk de mensen die in 'de flexibele schil' werken met een laag loon.”

De SP fractie vraagt om bezinning en een open gesprek met de oppositie, die zich in overgrote meerderheid grote zorgen maakt over de bezuinigingen op het armoedebeleid.

 

U bent hier