h

Aafje stopt met robotzorg na verzet ouderen

26 februari 2014

Aafje stopt met robotzorg na verzet ouderen

Aafje stopt met het duozorg en robotstofzuigers. De opstand van ouderen heeft geholpen. Het werken met schoonmaakploegen en robotstofzuigers – door de SP en Abvakabo ook wel 'robotzorg' genoemd –  is van de baan. Dat is een succes in de strijd voor behoud van goede zorg en laat zien dat ouderen niet over zich heen hoeven laten lopen.

 
Robotzorg
Vorig jaar startte Aafje met een nieuwe vorm van werken in de Alexanderpolder waardoor veel cliënten hun vertrouwde hulp gingen verliezen. Terwijl dit al een enorme ingreep voor veel ouderen betekende, ging Aafje ook nog eens over tot duozorg en robotstofzuigers. Dat betekent dat voortaan twee thuishulpen als een tornado door je huis vliegen om de boel schoon te maken samen met een robotstofzuiger. De combinatie werd door Abvakabo en SP al snel 'robotzorg' gedoopt. Deze vorm van zorg heeft immers weinig te maken met zorg en sociale ondersteuning maar lijkt meer op puur schoonmaakwerk.
 
Ouderen komen in opstand
Ouderen uit Alexanderpolder sloegen alarm bij het meldpunt van de SP. Deze organiseerde bijeenkomsten met cliënten en vertegenwoordigers van Aafje. Aafje zegde toe dat de duozorg voortaan vrijwillig gekozen mocht worden. In Kralingen-Crooswijk kozen vervolgens maar 10 van de 300 mensen voor deze duozorg.
Toch ging Aafje door in Charlois en IJsselmonde met het voorstellen van duozorg.  
Ineke Palm: “Dit bleef voor veel onrust zorgen, dat merkten we op ons meldpunt. Daarom heeft de SP Aafje gevraagd hiermee te stoppen. Dat is de enige manier om de onrust weg te nemen.
Aafje heeft uiteindelijk besloten de duozorg niet meer aan te bieden behalve als mensen hier uitdrukkelijk om vragen. In principe komt er dus gewoon weer één hulp bij de mensen thuis.”
 
Melden werkt! 
Wel gaat Aafje door met het anders organiseren van de teams waardoor mensen nog steeds hun vertrouwde hun verliezen. Ineke Palm: “Dat is heel verdrietig voor de mensen. Soms krijgen we op het meldpunt schrijnende situaties waar dit echt onverantwoord is.”
Wat ook blijft zijn de herindiceringen waarbij vrijwel standaard zeer lage budgetten lijken te worden toegewezen. Het gevolg is dat Aafje het aantal zorguren drastisch heeft verminderd. Palm: “We bellen met Aafje als we schrijnende gevallen tegenkomen en dan wordt dit nog wel eens teruggedraaid, meestal door meer budget van de gemeente te vragen. Wat we horen is het topje van de ijsberg, de bezuinigingen moeten worden teruggedraaid. Daar moeten we de politiek van overtuigen, de meldingen helpen ons daarbij.”  
 
Meldpunt zorg blijft geopend
De SP roept iedereen op de gevolgen van de bezuinigingen te melden bij het meldpunt van de SP. Zowel wat betreft de huishoudelijke zorg als de overige thuiszorg, persoonlijke zorg, dagopvang en ondersteuning. Maar ook wat betreft de toegang tot en situatie in verzorgings- en verpleeghuizen!
 

Heeft u ook een melding over de zorg? Bel dan met Meldpunt Thuiszorg: 010-340 06 80. Spreek in: uw naam, uw telefoonnummer en zorg. Dan wordt u zo spoedig mogelijk teruggebeld. U kunt ook schrijven naar Meldpunt SP, Gaffelstraat 61b, 3014 RC Rotterdam of via dit formulier.

 
 

U bent hier