h

Strörmann: “Méér aandacht voor dierenwelzijn in Rotterdam!”

30 januari 2014

Strörmann: “Méér aandacht voor dierenwelzijn in Rotterdam!”

Als het aan de SP ligt komt er meer aandacht voor dierenwelzijn in Rotterdam, beloofde SP-raadslid Josine Strörmann dinsdagavond tijdens het Eerste Rotterdamse Dierendebat, georganiseerd door de Dierenbescherming Rijnmond. Strörmann ging in debat met Judith Bokhove (GroenLinks), Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam), Danielle Knieriem (CDA), Leo Bruijn (PvdA) en Salima Belhaj (D66).

Strörmann: "Óf er moet meer geld naar de dierenbescherming óf de gemeente moet extra BOA’s opleiden om dierenleed op te sporen."

De Rotterdamse politiek vindt dieren niet belangrijk.”, luidde de eerste stelling. Dit leek te worden bevestigd door de verkiezingsprogramma’s van de PvdA, D66 en het CDA, die met geen woord over dieren en dierenwelzijn reppen. Strörmann herinnerde de aanwezigen eraan dat de SP Rotterdam zich al jaren voor de dieren in de stad inzet. Zo schreef zij in 2003 de dierenwelzijnsnota, die tot haar grote spijt in de raad sneuvelde. Ook in het verkiezingsprogramma van de SP is ruim aandacht voor dierenwelzijn.

 

Hondenbelasting

De tweede stelling luidde: “Er moeten meer hondenspeelplaatsen komen in de stad en meer aandacht voor het hondenpoepprobleem.” Strörmann ondersteunde steunde deze stelling, maar benadrukte: “Er moet ook ruimte blijven voor honden elders in de stad.” Verder vond zij dat de hondenbelasting in haar geheel moet worden besteed aan goede voorzieningen voor honden en niet in andere potjes terecht hoort te komen.

Duivenoverlast

De derde stelling betrof de praktijk dat overlast gevende dieren, vooral duiven, nog steeds worden vergast ook al is er inmiddels een diervriendelijker en effectiever alternatief. De duivenpopulatie is namelijk prima onder controle te houden door het plaatsen van duiventillen en het regelmatig schudden van de eieren. Strörmann legde uit dat het vergassen van 20.000 duiven per jaar zinloos is omdat de populatie binnen een jaar alweer net zo groot is. Haar zorgen over deze praktijken werden eerder door Leefbaar Rotterdam weggelachen, maar nu uitten alle aanwezige politici steun voor het doorzetten van het alternatief.

Dierenpolitie

De laatste stelling luidde: “De dierenpolitie is dé oplossing in de strijd tegen dierenmishandeling.” Dierenbescherming draagt met gemiddeld 22 meldingen per uur nog altijd de grootste verantwoordelijkheid voor het verzekeren van dierenwelzijn. Strörmann erkende dat de inspecteurs van de dierenbescherming “zwaar, zwaar, zwaar belaste mensen” zijn. Aan de andere kant: de dierenpolitie zijn agenten die bovenop hun dagelijks werk, zich nu óók bezig moeten houden met het opsporen van dierenleed. Beiden zijn verre van ideaal, vindt Strörmann. “Óf er moet meer geld naar de dierenbescherming zodat ze meer inspecteurs aan kunnen nemen, óf de gemeente moet extra BOA’s opleiden.”

RTV Rijnmond zendt het debat uit op zaterdag 1 februari om 17:00 uur.

U bent hier