h

Begroten voor beginners

12 februari 2015

Begroten voor beginners

*/
Op de website van de gemeente vindt u sinds 7 februari een link naar de begrotingswijzer. Een site waarop inwoners de begroting van de gemeente Brielle kunnen inzien en mee kunnen denken over bezuinigingsmogelijkheden en onmogelijkheden.

Tenminste dat zou het doel van de site moeten zijn, maar de gemeente Brielle slaat de plank volledig mis. Op de totale begroting van ongeveer 60 miljoen kun je als inwoner meebeslissen over de verdeling van nog geen 2 miljoen euro. Op die nog geen 2 miljoen euro wordt een bezuiniging van de helft, dus 1 miljoen euro gezocht. De bewoner mag dus meebeslissen over 3% van het geld. Schaamteloos noemt het college dit participatie.

De voorgestelde 'zoekrichtingen' doen stuk voor stuk pijn, raken in het hart van de Brielse samenleving. Denk aan het bezuinigen op de bibliotheek, het jongeren- en ouderenwerk, hulp in de huishouding en het verhogen van de gemeentebelasting met 10%.

Een inkijk in de overige 97% van de begroting van de gemeente Brielle blijft heel globaal. Het lijkt vooral de bedoeling om inwoners voor het blok te zetten. Het doel van de begrotingswijzer is daarmee niet : "samen met inwoners op zoek te gaan naar verspilling en alternatieven". Het doel lijkt eerder: "draagvlak creëren voor lastige bezuinigingen".

Op aandringen van de SP is voor inwoners wel de mogelijkheid gecreëerd om zelf een bezuiniging te melden. Onder tabblad: "maak uw eigen plan" kunnen alternatieve bezuinigingen worden gemeld. In mijn ogen het enige bruikbare deel van de site.

In de raad van 10 februari heeft Gina Verkuijl namens de SP de oproep herhaald om open te staan voor de ideeën van inwoners en de keuze voor de bezuinigingen niet bij voorbaat te beperken. Het is de bedoeling dat er binnenkort gespreksrondes zijn met inwoners.

Wordt vervolgd ...

Zie ook:

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier