h

SP'ers roepen op voor demonstratie 'Red de Postbode'

25 maart 2009

SP'ers roepen op voor demonstratie 'Red de Postbode'

Door de liberalisering van de postmarkt, worden de arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers steeds slechter. De SP vindt het een slechte zaak dat de grote winsten voor de postbedrijven worden verdiend over de ruggen van de bezorgers en roept iedereen op om 28 maart om 12.00 uur naar het Domplein in Utrecht te komen. Rotterdamse SP'ers flyeren deze oproep bij het postsorteerbedrijf bij Terbregge.

flyeren bij de poort van TNT voor demo van postbodes in Utrecht

Op 1 april wordt de postmarkt geliberaliseerd. Om te "kunnen blijven concurreren" stelt TNT een forse verslechtering van de arbeidsvoorwaarden voor de postbezorgers voor. Zo gaat het basissalaris met 7 procent omlaag, moet er een aantal uur onbetaald gewerkt worden en worden de leeftijd-uren gehalveerd. Ook het koffiegeld en de reiskostenvergoeding worden verminderd, zodat iemand er zo'n 18 procent op achteruit kan gaan. Dit geldt overigens alleen voor de laagste vier loonschalen: aan de top hoeft niet bezuinigd te worden.

De postbodes willen dan ook dat de bezuinigingen van tafel gaan. Belangrijk ook is de eis dat het de concurrenten onmiddellijk verboden wordt om het personeel op basis van stukloon te vergoeden. Met deze manier van vergoeden is het voor iemand onmogelijk om een minimumloon te verdienen. Daarnaast is het oneerlijke concurrentie tegenover postbedrijven die hun personeel een CAO-loon betalen.

www.reddepostbode.nl/actie

U bent hier