h

Laat ex-gedetineerden niet in de kou staan

25 maart 2009

Laat ex-gedetineerden niet in de kou staan

Ex-gedetineerden raken in de knel door elkaar tegensprekende regels over het verkrijgen van een urgentieverklaring voor een woning. SP-raadslid Josine Strörmann zal morgen tijdens de raadsvergadering de wethouder vragen dit onderwerp te bespreken, zodat het probleem kan worden opgelost.

elektronisch toezicht dmv enkelbandSommige ex-gedetineerden kunnen eerder op vrije voeten komen dan de officiële datum dat ze uit de gevangenis zouden komen. In de resterende periode kunnen ze dan vast weer wennen aan de normale maatschappij en staan ze onder toezicht van justitie met een elektronische enkelband. Om in aanmerking te komen voor een dergelijk reclasseringsprogramma moet die persoon dan wel beschikken over een vaste woon- of verblijfplaats.

Strörmann: "En daar wringt nu de schoen. Een urgentieverklaring voor een woning krijg je pas twee maanden voor het beëindigen van officiële detentie, zo zegt het Steunpunt basisvoorzieningen ex-gedetineerden. Maar op die manier is het onmogelijk om aan het enkelbandprogramma mee te doen. Als het aan ons ligt, krijgen gedetineerden de urgentieverklaring twee maanden voordat ze onder elektronisch toezicht komen te staan."

Lees de column van SP Tweede-Kamerlid Krista van Velzen

U bent hier