h

Niet werken zonder loon!

30 januari 2009

Niet werken zonder loon!

29 januari 2009 stelde de Rotterdamse raad de re-integratieverordening vast. Een verordening is een soort wet van de gemeente. Hierin is geregeld hoe mensen met een uitkering weer aan werk kunnen komen: wat de gemeente voor de werkloze kan doen en wat de werkloze zelf moet doen om weer aan de slag te gaan. In deze verordening staat dat de gemeente een werkloze kan dwingen te gaan werken zonder salaris als zogenaamde 'participatiebaan'. Reden voor de SP om tegen de verordening te stemmen.

parika's plukkenWerk moet lonen. Iedereen die werkt moet minstens kunnen rekenen op het minimumloon. Wethouder Schrijer en het grootste deel van de Rotterdamse gemeenteraad denken daar anders over. De gemeente mag iemand met een uitkering dwingen ergens te gaan werken met behoud van uitkering. SP-raadslid Josine Strörmann: “In normaal Nederlands heet dit dwangarbeid. De SP heeft dan ook tegen de verordening gestemd. Ook de SP vindt het goed dat de gemeente Rotterdammers helpt aan een baan te komen, maar dan wel gewoon met een salaris.

"Ik blijf verbaasd dat alle andere partijen in de gemeenteraad het allemaal wel best vinden wat er in Rotterdam allemaal gebeurt met mensen met een uitkering. Ook de PvdA en Groenlinks vinden het allemaal prima. Alleenstaande moeders die twee maanden geen uitkering krijgen omdat ze een boete van de sociale dienst krijgen, mensen die zonder loon tomaten en paprika’s moeten plukken of hotelkamers schoon moeten maken, dat is toch niet normaal! Onze nieuwe burgemeester zei laatst nog zo mooi over een aantal lastige jongeren dat het ‘wel rotjongens zijn maar dan wel onze Rotterdamse rotjongens’. Niemand in de Rotterdamse politiek schijnt zich druk te maken om de groep mensen met een uitkering. Er wordt alleen naar cijfers gekeken over uitstroom uit de bijstand en naar de echte mens achter die cijfers kijkt niemand. De SP belooft dat we dat wel zullen blijven doen. Mensen aan het werk helpen is prima, maar dan wel op een menswaardige manier en met behoud van alle normale rechten.”

Participatiebanen? Geen dwangarbeid in Rotterdam
Participatieplaatsen in Rotterdam, hoe zit dat?

U bent hier