h

Debat over thuiszorg: onrust en onbegrip over Wmo

22 april 2008

Debat over thuiszorg: onrust en onbegrip over Wmo

SP-Tweede Kamerlid Agnes Kant trad maandag 21 april in Rotterdam op tijdens een door de SP georganiseerd debat over de thuiszorg. ‘Zorg en marktwerking gaan niet samen’, stelde ze. De ruim tweehonderd aanwezigen waren het roerend met haar eens.

'Weet u wel waarover u het heeft?', vroeg maatschappelijk werkster Nawel Ramie aan een ambtenaar die verantwoordelijk was voor een desastreuze indicatie bij een kankerpatiënt. Zes maanden had ze bij de gemeente moeten knokken voor haar cliënt. Dat is veel tijd in het leven van iemand die ongeneeslijk ziek is en zelf vaak niet de energie heeft om het gevecht met de bureaucratie aan te gaan. 'De gemeente komt ook niet meer thuis langs om te beoordelen’, zegt Malika el Marchouhi, die ook maatschappelijk werkster is. Malika moet chronisch zieke mensen en gehandicapten zelf naar de gemeente brengen. Ze maakt bovendien vaak mee dat mensen veel minder zorg toebedeeld krijgen dan vroeger, terwijl hun situatie niet is veranderd.

Dit soort verhalen waren volop te horen tijdens het debat over de thuiszorg dat de SP Rotterdam maandag 21 april organiseerde. Tijdens het debat sprak onder andere SP-Tweede Kamerlid Agnes Kant, die zich jarenlang fel verzette tegen de marktwerking in de zorg. Kant: ‘Marktwerking en zorg gaan niet samen. Het zorgt voor bezuinigingen op personeel en op arbeidsvoorwaarden; het werk moet steeds vaker gedaan worden door goedkope alfahulpen. Die verdienen slecht en hebben weinig sociale rechten. De marktwerking heeft ook voor bijvoorbeeld telefonische indicaties gezorgd. In de praktijk leidt dat tot schrijnende situaties. Dit kan zo niet langer! Mensen hebben recht op goede zorg en een fatsoenlijk loon.’

De Rotterdamse wethouder Jantine Kriens (PvdA) gaf toe dat mensen moeilijk hun weg kunnen vinden in de bureaucratie rond de thuiszorg. Uitgedaagd door de zaal riep ze iedereen op om gevallen waarbij mensen minder zorg kregen te melden. Haar was dit niet bekend en bovendien wil ze het niet hebben. Wil Iseli van zorgorganisatie Laurens nodigde haar daarop uit om een keer een dag mee te lopen, een uitnodiging die Kriens accepteerde.

Om de grote problemen in de thuiszorg op te lossen stelde SP-raadslid Josine Strörmann voor om bij de nieuwe ronde van aanbestedingen een goede vaste uurprijs voor de zorg af te spreken. Thuiszorgorganisaties kunnen hun personeel dan fatsoenlijk betalen en zelfs weer aan de slag met het opbouwen van expertise en interne trainingen en opleidingen. Daarnaast moeten mensen wat de SP betreft kunnen kiezen tussen een alfahulp, met alle nadelige gevolgen van dien, en iemand die in vaste dienst is bij een thuiszorginstelling. Deze keuzemogelijkheid is recent ook door staatssecretaris Bussemaker verplicht gesteld. Wethouder Kriens weigerde te beloven dat zo'n vaste prijs er komt. Wel is ze van plan tijdens de volgende aanbestedingsronde meer inhoudelijke eisen te stellen aan thuiszorgorganisaties. Ze gaf ook toe dat daar een ander prijskaartje aanhangt dan het bedrag waar de organisaties nu voor werken, 14 euro.

Strörmann kreeg van de wethouder geen antwoord op de vraag hoe de ommezwaai van alfahulpen naar vaste krachten nu aangepakt moet worden. Strörmann: ‘De thuiszorgorganisaties hebben helemaal geen geld om mensen in vaste dienst te nemen onder de huidige omstandigheden. Daar zal geld bij moeten!’ De aanwezige thuiszorgbonzen konden dit alleen maar beamen.

Weblog Leo de Kleijn: Zijn Matthijs en Jantine voor de marktwerking in de zorg? (22-04-2008)
AD Rotterdams Dagblad: Truust heeft niet zo veel tijd meer (23-04-2008)

U bent hier