h

Bomvolle zaal wil bus 77 terug

23 januari 2008

Bomvolle zaal wil bus 77 terug

Dinsdagavond staken ruim honderd buurtbewoners, winkeliers en SP'ers uit Charlois de koppen bijeen om acties voor te bereiden voor de terugkeer van de in 2005 verdwenen buslijn 77. De opkomst was zó massaal dat de aanvankelijke locatie in De Middelburgt te klein bleek: gelukkig kon worden uitgeweken naar de nabijgelegen recreatiezaal van De Zuiderkroon. Volgende week donderdag trekken de bewoners met eigen bussen 77 op naar het Stadhuis, waar over de lijn wordt gesproken. Bewoners delen dit weekend een pamflet in de buurt uit om daarvoor op te roepen.

Buslijn 77 vormde een belangrijke schakel tussen de bewoners van onder andere Pendrecht, Zuidwijk en Carnisse. Niet alleen sociaal is de bus een groot gemis, ook de winkeliers in deze wijken klagen steen en been over het wegblijven van vaste klanten. De emoties liepen dinsdagavond dan soms ook onverwacht hoog op. Ziekenhuisbezoek is een tijdrovende opgave geworden voor de veelal oudere bewoners en sociale contacten kunnen niet meer of maar moeizaam worden onderhouden.

Eerder nam de gemeenteraad een SP-motie aan om de buslijn weer te laten rijden. Verkeerswethouder Baljeu wil dat niet uitvoeren omdat dat te duur zou zijn. 'Los van de vraag of dat waar is, is de waarde van lijn 77 is vooral ook een sociale', zei SP-raadslid Leo de Kleijn daarover. 'Vooral oudere bewoners zouden met de terugkeer van de bus enorm geholpen zijn. De wethouder houdt daar geen rekening mee en komt ook niet met alternatieve oplossingen.' Met nieuwe acties willen de bewoners wethouder Baljeu en collega’s alsnog over de streep trekken.

Op donderdag 31 januari praat de gemeenteraad over de toekomst van bus 77. Kom ook en laat de wethouder en de raadsleden weten dat u ook vindt dat de bus weer moet gaan rijden!

De SP organiseert een eigen buslijn naar het Stadhuis vanuit Zuidwijk, via Pendrecht en Carnisse. Die bussen zijn gratis en vertrekken 31 januari om ongeveer 8.30 in Zuidwijk (halte Larenkamp aan de Slinge), 8.45 in Pendrecht (halte Plein 1953 / Slinge) en om 9.00 in Carnisse (halte Lepelaarsingel / kruising Uytenhagestraat). Om ongeveer 9.30 komen de bussen bij het Stadhuis aan. Om ongeveer 12 uur rijden ze weer terug. Met de bus rijden onder andere ook SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen en Tweede-Kamerlid Sadet Karabulut mee.

Wilt u met de bus mee, dan stellen we het op prijs als u dat van tevoren laat weten in verband met het aantal beschikbare plaatsen. U kunt natuurlijk ook op eigen gelegenheid naar het Stadhuis komen. Wilt u helpen het pamflet in uw wijk te verspreiden, meer weten over de actie of u opgeven om mee te gaan met de bus, bel dan (010) 486 33 73 of e-mail rotterdamcharlois@sp.nl.

Pamflet en actie-oproep 'Bus 77 moet terug!' (PDF)
Charlois in actie voor buslijn 77 (AD Rotterdams Dagblad, 22-01-2008)
Actiebijeenkomst bewoners Charlois: Bus 77 moet terug! (12-01-2008)

U bent hier