h

Otapan moet gesloopt worden

26 februari 2007

Otapan moet gesloopt worden

De SP stelt donderdag tijdens de raadsvergadering vragen over de sanering van het asbestschip Otapan in de Rotterdamse Waalhaven. Zowel de SP landelijk als de afdeling Rotterdam zijn van mening dat het schip zo snel mogelijk gesloopt moet worden. Sterker nog, de SP vindt al enige tijd dat het gesleep met de Otapan moet stoppen.

Asbestschip Otapan SP-raadslid Leo de Kleijn wil dat alsnog wordt besloten tot de sloop van de Otapan. De veiligheid van werknemers staat wat de SP betreft voorop. Het heeft daarom de voorkeur het schip te slopen in een land waar de rechten en veiligheid van werknemers enigszins beschermd zijn, zoals Nederland. Alleen door het schip meteen helemaal te slopen kan de veiligheid en de arbeidsomstandigheden van de werknemers gegarandeerd worden. Kamerlid en milieuspecialist Remi Poppe: ‘Sanering van het schip betekent dat mensen in krappe schachten van 70 centimeter breed, diep in het schip, in beschermende pakken en met een gasmasker op het asbest moet los bikken. Dat is zeer gevaarlijk en mensonwaardige arbeid. De asbestsanering is alleen verantwoord uit te voeren als de Otapan deel voor deel gesloopt wordt. De veiligheid van mensen moet voorop staan.’

Remi Poppe bij de Otapan De SP heeft er geen bezwaar tegen dat de Otapan in Rotterdam is. Maar de veiligheid van omwonenden is belangrijk. Het is in de ogen van de SP vreemd dat in de aanbestedingscriteria geen clausule is opgenomen dat sanering of sloop zo ver mogelijk van de bewoonde wereld moet plaatsvinden. De Waalhaven ligt wel erg dicht bij een woonwijk. De angst en boosheid onder bewoners is dan ook begrijpelijk. Het asbestschip roept angst en emoties op, vooral ook omdat veel bewoners van Heijplaat en Charlois vroeger in de scheepsbouw werkten en eerder met asbest te maken hebben gehad, soms zelfs met asbestgerelateerde sterfgevallen. De Otapan wordt in de pers breed uitgemeten, juist omdat asbest zo’n gevaarlijk goed is. Het is wat de SP betreft dan ook onbegrijpelijk dat zo slecht is gecommuniceerd met bewoners in de omliggende wijken over de komst en sanering van de Otapan. Die communicatie moet echt worden verbeterd.

U bent hier