h

Asbestschip: veiligheid moet voorop staan!

28 februari 2007

Asbestschip: veiligheid moet voorop staan!

De komst van het asbestschip de Otapan heeft tot veel beroering geleid in Oud Charlois, Heijplaat en de Wielewaal. De asbest wordt in opdracht van het ministerie van VROM verwijderd bij scheepsreparatiebedrijf Balck, in de Waalhaven aan pier 2. De SP heeft de afgelopen zes jaar steeds gezegd dat de Otapan op een veilige, en voor de werknemers die dat moeten uitvoeren, verantwoorde en veilige manier gesloopt moet worden bij een gespecialiseerde sloopwerf..

Politiek steekspel
SP kamerlid Remi Poppe stelde op 15 februari voor om het schip niet alleen te saneren, maar tegelijkertijd te slopen. Een politiek steekspel en financiële koehandel zorgde er in de tweede kamer voor dat toch niet gekozen werd voor gelijktijdige sloop. Poppe: “Het gaat om een dubbelwandige zwaveltanker. De asbest moet nu samen met koeken roest, uit heel smalle ruimtes tussen de ladingtanks en de scheepshuid, diep in het schip los gebikt worden. Een hels karwei voor mensen die ook nog eens in isolerende kleding en met gezichtsbedekkende gelaatsmaskers op moeten werken.”
Gelijktijdig slopen is in de ogen van de SP veiliger voor de werknemers en goedkoper. Bovendien hoeft het schip dan niet voor 350.000 euro weer terug naar Turkije te worden gesleept..

Waalhaven
Volgens de SP levert het werk aan de Otapan geen direct gevaar op voor bewoners in de omliggende wijken. Alle wet en regelgeving is er op gericht om vrijkomen van asbest tegen te gaan. De regels zijn er op gericht dat ook uit gebouwen midden in woonwijken, asbest veilig gesaneerd kan worden. Daarnaast is er voor de Otapan extra inzet van asbestdeskundige controleurs in opdracht van het ministerie van Milieu, de Arbeidsinspectie en de Milieudienst Rijnmond.
De SP zal het behandelen van de Otapan aan de Waalhaven de komende maanden scherp blijven volgen.
Het ministerie en de gemeente Rotterdam had volgens de SP zorgvuldiger om moeten gaan met de bewoners in de omliggende wijken. Men had kunnen weten dat een asbestschip dat al zo lang in de publiciteit is, tot veel onrust zou leiden. Het was beter geweest om in de aanbesteding de eis van een minimum afstand tot woonwijken op te nemen. Bovendien werden bewoners slecht en te laat geïnformeerd. De SP kan zich dan ook goed voorstellen dat de drie bewonersorganisaties tegen de gang van zaken protest hebben aangetekend.

De SP in Rotterdam en in de Tweede Kamer zal blijven aandringen op sloop van het schip op een gespecialiseerde sloopwerf. Wij zijn er niet van overtuigd dat de sanering, zonder gelijktijdig deel voor deel slopen van het schip, gezien de zeer zware arbeidsomstandigheden, zal slagen. In de tussentijd moet de veiligheid voorop staan. Voor de werknemers en voor bewoners in Oud-Charlois, Heijplaat en de Wielewaal.

Wilt u meer informatie of deelnemen aan een mogelijk te beleggen bijeenkomst over deze kwestie?

Neem dan contact op met:
SP Rotterdam
Teilingerstraat 21a
3032 AP Rotterdam
tel.: 010 7074878
email rotterdam@sp.nl

U bent hier