h

ROOD-iftar over Palestina: een verslag

23 oktober 2006

ROOD-iftar over Palestina: een verslag

Vrijdagavond 20 oktober organiseerde ROOD, jong in de SP, een iftar - tijdens de ramadan de eerste maaltijd nadat de zon is ondergegaan - over de situatie in Palestina. Met een spreker, een film en veel goed eten. Abul Al-Jaberi doet verslag.

“The children walking over the bricks of their destroyed homes, their mother putting up a tent, their father in jail... in tears and confusion looking at the tanks coming down the street, the men holding metre-long machine guns... they stare... need I say more ...just imagine how it would feel to be a Palestinian....”

Als je een deskundige vraagt naar zijn mening over het Israël-Palestina conflict, is het eerste wat ze zeggen dat het Midden-Oosten erg ingewikkeld in elkaar zit. Haal je de ooglapjes met op het linker oog een Amerikaanse, en op het rechter oog een Israëlische vlag weg, dan zie je dat het eigenlijk heel simpel is: Israël speelt de rol van bezetter en onderdrukker, en de Palestijnen lijden daaronder.

Omdat wij mensen bewust proberen te maken van het onrecht dat de Palestijnen dagelijks wordt aangedaan, organiseerde ROOD op de laatste vrijdag van de voor moslims heilige maand Ramadan een Iftar, met Palestina als thema.

Na een korte inleiding over het hoe, wat, waar en waarom, konden we beginnen met het avondmaal, de Iftar. Het eten beviel goed: dat mag ook wel na een hele dag vasten.

Na het avondmaal begon waar de hele avond eigenlijk om draaide: Amin Gazal van het Palestinakomitee Rotterdam, die tot zijn 11e in Nablus woonde, deed zijn verhaal. Heel oprecht gaf hij een samenvatting over de geschiedenis van het conflict, waarna hij wat over het Palestinakomitee vertelde.

Maar om zijn verhaal compleet te maken wilde Amin een documentaire tonen, namelijk The Iron Wall. Hierin wordt beschreven wat de gevolgen zijn voor Palestijnen van de bouw van de Apartheidsmuur - de Israëli’s noemen het de veiligheidsmuur.

We wisten al redelijk wat over de Palestijnse kwestie, maar bij het zien van zo'n documentaire wordt je idee van de situatie niet alleen bevestigd: je wordt alleen maar bozer en bozer, en de motivatie je in te zetten voor de Palestijnen wordt alleen maar groter. Echt een aanrader.

We waren van plan aan het einde van de avond een discussie te voeren. Maar voor een discussie heb je meningsverschillen nodig. En alle aanwezigen waren het erover eens: de Palestijnen lijden onder de Israëlische bezetting en onderdrukking.

Na afgesproken te hebben dat we de discussie zouden voeren wanneer er wat meer VVD’ers aanwezig zijn, konden we deze geslaagde avond tot een mooi einde brengen.

SP-jongeren organiseren iftar over Palestina (18-10-2006)

U bent hier