h

Buurten in het Oude Noorden

25 september 2006

Buurten in het Oude Noorden

Groenteboer aan de ZwartjanstraatOp de Zwartjanstraat spraken we met Mieke Riedijk van de groenteboer Vitamix. Sinds twee jaar mag er buiten bijna niks worden uitgestald. Dat is niet goed voor de omzet. Particuliere huisjesmelkers, maar ook corporaties vragen veel te hoge huren.. Diversiteit verdwijnt en te veel leegstand door Euroknallers. Zij huurden 1,5 jaar voor grof geld een winkelruimte. De verhuurder interesseert het niets dat het daarna weer twee jaar leeg staat, want het geld is binnen. Daarnaast is er een te streng parkeerbeleid voor een woon/winkelstraat als de Zwartjanstraat.
Te weinig opslagruimte is ook een probleem.

Fractieoverleg in de Erasmusstraat
Fractieoverleg in de Erasmusstraat waar SP leden en bewoners dit jaar woningen van Com.Wonen hebben gekraakt, Bart Kesselaar Van Com. Wonen was hierbij aanwezig om er lering uit te trekken.

In gesprek met Bart Kesslaar, de manager Wonen van Com.WonenIn gesprek met Bart Kesslaar, de manager Wonen van Com.Wonen. Hij vertelde dat de acties van de SP nut hebben gehad. Voordat huurwoningen te koop worden aangeboden moeten bijvoorbeeld eerst de splitsingsvergunning rond zijn. Woningen worden niet meer leeg gehouden voor verkoop. Ook vertelde hij over de Groeibriljant Noordplein, over de Zwaanshals, in de plinten, de bestaande huisvesting, is een chique winkelstraat gepland. Er komt 1 Com.Wonen kantoor voor heel Noord maar het wordt beter bereikbaar, efficiënter.

ZwaanshalsIn de smalle Zwaanshals is een chique winkelstraat gepland, komen er dan ook chique, lees dure woningen, in de omgeving van de Zwaanshals.

Theo en Leo buurten en bellen
Theo en Leo buurten en bellen van de ene naar de andere afspraak.van de ene naar de andere afspraak.

Te slopen woningen LoofdakstraatDe Loofdakstraat is een van de te slopen straten in de buurt van de Zwaanshals, de woningen zijn er slecht aan toe, de funderingen zijn het grootste probleem. Com. Wonen heeft beloofd om er samen met particulieren iets moois van te maken!? Het gaat om twintig huizen.

WolstraatIn de Wolstraat zijn drive-in woningen gepland, erg chique.

Met dagelijks bestuurder Ahmed Harika (Groenlinks), die ruimtelijke ordening in zijn portefeuille heeft voor deelgemeente Noord, spraken we over de ondergrondse garage op het Noordplein, wat hij niet echt zat zitten.

Leo in gesprek met Ahmed Harika (Groenlinks)Hij had grootse plannen voor een soort winkelcentrum in Oude Noorden rondom de hofbogen, dat loopt van Zomerhofkwartier lang de hofbogen naar het Noordplein. De Zaagmolenkade moest een gezellige boulevard aan de Rotte worden. Een Wijkpark in het oude Noorden, waar al meer dan 20 jaar plannen voor zijn, komt er maar niet. Terwijl er toch echt een tekort aan groen is in het oude Noorden. Het park zou op de plek van de inmiddels monumentale oude gevangenis Noordersingel moeten komen. Volgens Harika zouden bewoners van de aangrenzende Burgemeester Roosstraat een dergelijk park niet willen omdat het junks en hangjongeren zou kunnen aantrekken. Ook opperde hij het idee om eenrichtingsverkeer in te voeren op de Zwarjanstraat en Zaagmolenkade om het verkeer in het Oude Noorden beter te laten doorstromen. Levert dat niet meer sluipverkeer op in de omliggende straten?

Buurt Avonduren
De SP fractie gaat voortaan ook in de avond op pad met SP-ers uit de buurt. Deur aan deur vragen ze bewoners naar hun mening over de buurt en de problemem waar de fractie in de loop van de middag tegen aan liep. Zo begonnen we in de Burgemeester Roos straat, waarvan de bewoners graag een wijkpark wilden maar bang waren dat bij de komst van het park niet alleen een deel van de gevangenis maar ook hun huizen zouden worden gesloopt. Bewoners van de Gerard Scholtenstraat en de Woelwijkstraat hadden te maken met sluipverkeer vanuit de Zwartjanstraat, verkeersdrempels zijn gewenst. Het gemis van vuilcontainers was ook een probleem.

Later die week gingen we nog op bezoek Bij Café de Postiljon op het Noordplein bij Ron Bergwerf, een café uitbater die voorheen de winkeliersvereniging Noorderboulevard voorzat. Hij stond zeer positief ten opzichte van de komst van een ondergrondse parkeergarage. Hij had het idee dat de Zwartjanstraat, Noordmolenstraat en het Noordplein een soort Witte Withstraat zou kunnen worden door gebruikt te maken van de diversiteit en huisjesmelkers en euroknallers aan te pakken.

In de Schoonoordstraat, bij SP-lid Daan Molenaar en Fenneke van Dijk om te praten over de bomen die zouden moeten wijken bij de herinrichting van de straat. We hebben gezien dat bomenkap te voorkomen is. Op de Teilingerstraat is actie gevoerd en staan de platanen na de herinrichting nog fier overeind.

Buurten in de wijken: Buurten voor 2010

U bent hier