h

Archiefpagina van 17-10-2006

17 oktober 2006

Archiefpagina van 17-10-2006

Een beter Rotterdam voor hetzelfde geld
Algemene beschouwingen 12 oktober 2006

MdV met interesse maar ook met stijgende verbazing heb ik net meer dan 63 minuten geluisterd naar het verhaal van de heer van Heemst. Een verassende hoeveelheid kritische noten uit de mond van de fractievoorzitter van de PvdA. Terwijl hij in feite de macht heeft met 18 zetels in de raad. Waarom heeft hij U niet vantevoren verteld hoe hij het collegeprogramma en de begroting wil hebben?
MdV: het gaat goed met Nederland, riep premier Balkenende en alle ministers riepen het hem na.
Maar gaat het ook goed met de Nederlanders?
Jarenlang is er bezuinigd en ingeleverd en is de koopkracht van velen gedaald.
Veel mensen zitten in de problemen, onnodig volgens de SP.
Nederland is een rijk land, als het nu en hier niet lukt om die problemen te helpen oplossen dan kan dat het nooit en nergens

Het gaat goed met Rotterdam, roepen dezelfde CDA en VVD en met dit college wordt het nog beter!
Maar gaat het ook beter met de Rotterdammers?
En over welke Rotterdammers hebben we het dan?
Over de Rotterdammers die in hun villa op hun vrije kavel in Nesselande van gekkigheid niet meer weten welk cadeau ze nu weer voor hun partner moeten verzinnen?
Of over de groeiende groep Rotterdammers die elke dag elk dubbeltje moeten omdraaien en zich afvragen of de krat van de Voedselbank wel op tijd en voedzaam gevuld zal zijn
Met die ogen heeft de SP fractie het collegeprogramma en de uitvoering daarvan in de begroting 2007 gelezen en beoordeeld.

MdV: Maandag 18 september werd eindelijk, zes maanden na de verkiezingen, het collegeprogramma gepresenteerd.
In een eerste reactie stelde de SP-fractie dat er inderdaad aanzetten zijn voor een ander beleid na het vorige rechtse college.
De toon is anders.
Maar Rotterdam is wel de stad van ‘geen woorden maar daden’ en van die daden is nog te weinig concreet aangegeven.
Bijvoorbeeld: het oude college had als target om die schandvlek op de Keileweg te sluiten.
Het nieuwe college zou de sluiting van die andere schandvlek op Rotterdams grondgebied als target moeten hebben: de sluiting van het Uitzetcentrum Zestienhoven en de detentieboten.
Een schandvlek omdat daar in strijd met de universele rechten van het kind, kinderen met hun ouders worden opgesloten of gewoon wanhopige jonge mannen of vrouwen verblijven die niets misdaan hebben maar alleen niet over de juiste verblijfspapieren beschikken.
Opgesloten in brandgevaarlijke omstandigheden, met alle risico’s van dien zoals de Schipholbrand ons leert.
Gisteren liep de termijn van twee weken af, die U als vergunningverlener had afgekondigd om de zaak in het Uitzetcentrum op orde te krijgen.
U stuurde ons gisteren een brief met de mededeling dat alles nu in orde is.
Voorzitter de SP-fractie gelooft U niet.
Het uitzetcentrum is niet veilig, is nooit veilig geweest en kan dat ook niet worden.
Daarom nogmaals een beroep op dit college als geheel om alle creativiteit en inventiviteit te gebruiken om deze schandvlekken op Rotterdams grondgebied op te ruimen.

MdV toch is er wel een andere toon.
Zo mag er weer voorzichtig gesproken worden over sociale woningbouw.
Maar maximaal twintig procent nieuwbouw voor de gewone Rotterdammers is volstrekt onvoldoende om de woningnood in de stad aan te pakken.
De bouw van woningen blijft volledig onder de maat.
Teveel lege bouwplaatsen in de stad, te veel leegstand van dure en middeldure nieuwbouw, te veel sloop van goede en betaalbare woningen en nog steeds te veel verkoop van sociale huurwoningen.
Bij het debat over de Woonvisie in 2007 zal de SP dan ook aandringen op een beleid waarin nu eens echt voor de Rotterdammers gebouwd gaat worden en niet alleen geprobeerd wordt rijke mensen naar de stad te lokken.
Maar ook vandaag willen we al een uitspraak van de raad dat het maximum van 20% uit het collegeprogramma vervangen moet worden door een minimum van 30% sociale huurwoningen in het nieuwbouwprogramma. Daar dienen wij de motie bereikbare woningen in. Lees de motie!

De SP vindt het goed dat er alles aan gedaan wordt om 20.000 mensen aan een baan te helpen, al zitten er slechts 10.000 echte werkplekken bij.
De 3750 terugkeerbanen zonder perspectief op vooruitgang werken niet en tegelijkertijd worden vrijwilligers gedwarsboomd door SoZaWe omdat ze beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt.
mdV Met werk alleen kan het armoedeprobleem in de stad niet worden opgelost.
Teveel halve baantjes en het verschijnsel ‘working poor’ komt ook in Rotterdam steeds meer voor.
Veel I/D-werknemers kunnen U daar boekdelen over opendoen.
In de verkiezingstijd had iedereen het over de noodzaak van een ‘Rotterdamwet tegen de armoede’.
In plaats daarvan komt het college met geen enkel nieuw voorstel.
Alleen het gebruik van de bijzondere bijstand moet wat beter, net als de resultaten van de schuldhulpverlening.
Geen enkel nieuw initiatief. De SP-fractie spreekt dan ook van een ‘armetierig armoedebeleid’ en dient een motie armoedebestrijding in. Lees de motie.

De SP-fractie vindt het, net als de PvdA, vreemd dat jongeren niet meer centraal staan, dat er geen woord gewijd wordt aan welzijn, aan gehandicapten, aan ouderen.
Jeugd verdwenen als centrale thema; geen aanvalsplan om voortijdige schoolverlaters op te sporen; prima om te zeggen “we geven ze niet langer een uitkering en ze moeten of werken of naar school”, maar nu worden er duizenden zonder uitkering aan hun lot overgelaten, het Jongerenloket weet niet waar ze zijn, ze hangen thuis voor de buis of doen buiten foute dingen. De heer van Heemst sprak daarnet ook al van een “dark number” aan buiten de boot gevallen jongeren.
De SP vindt het een slappe ambitie om in 2009 maar de helft van alle leerlingen op de basisscholen een uur sport en beweging te geven.
Waarom niet allemaal?
Al in 2005 is immers besloten dat het belangrijk is en toen is er al extra geld voor uitgetrokken. Wij dienen een motie ruimte voor jongeren in. Lees de motie.

Het is natuurlijk mooi om honderd miljoen euro te stoppen in een participatiefonds, maar nergens wordt duidelijk gemaakt wat het college met dat geld wil doen.
Bovendien is die 100 miljoen nu samengevoegd met sociaal en daarmee lijkt wethouder Kaya nu met lege handen te komen staan.
MdV Zeker de SP wil dat alle Rotterdammers kunnen meedoen.
Dat er een einde komt aan de uitsluiting van mensen tot deelname aan onze samenleving.
Uitsluiting door analfabetisme.
Uitsluiting door armoede.
Maar wat ons betreft ook een einde aan uitsluiting zoals verwoord in de zogenaamde en vermaledeide Rotterdamwet. Wij dienen een motie gratis taal- en participatietrajecten in. Lees de motie.

MdV De SP pleitte hier in Rotterdam en nu ook landelijk voor inzet en aanpak van de problemen op wijkniveau.
Jarenlang hebben we de ene fusie na de andere gezien in de zorg, in het onderwijs, de welzijnsinstellingen en wat al niet.
Intensieve menshouderij noemt Jan Marijnissen de toestand in onze verpleeghuizen.
Grootschaligheid leidt tot anonimiteit, wijkschaal leidt tot menselijke maat en maakt solidariteit vanzelfsprekend, bijvoorbeeld in kleinschalige echte verpleegHUIZEN dichtbij in je eigen buurt, bij je vertrouwde buren, familie en kennissen.
Ook werkloze jongeren zouden via Wijk-werk-balies geactiveerd kunnen worden bij woningbouwcorporaties, scholen, zorginstellingen en zelfs bij de winkeliers en het MKB in de buurt.

MdV de SP heeft gezocht naar de politieke grondhouding uit dit collegeprogramnma en de daarvan afgeleid begroting 2007.
Het is volgens ons geen wonder dat de VVD zeer tevreden is met dit programma en in de media laat weten dat dit college doorgaat met het oude beleid.
Het Openbaar Vervoer is de afgelopen 10 jaar onder VVD-wethouders afgebroken.
De RET heeft veel reizigers verloren.
Met de nieuwe gemeenteraad, met een progressieve meerderheid, is er nu kans op echt gratis OV voor doelgroepen.
In de landelijke SP-tegen-begroting wordt dat mogelijk gemaakt voor 65-plus en 12-min. Wij dienen een motie in om te beginnen met gratis openbaar vervoer voor ouderen. Lees de motie.

MdV De hele economische paragraaf staat vol met de prietpraat die we eerder lazen in het VVD-verkiezingsprogramma.
De SP-fractie zou nu juist graag gezien hebben dat er een echte koerswijziging zou zijn ingezet.
Een koers waaruit blijkt dat er nu weer aandacht is voor de gewone Rotterdammers en niet alleen voor de mensen met een hoog banksaldo.
Een koers die mensen enthousiast maakt om mee te doen om de stad beter te maken.
Enthousiast omdat duidelijk is dat zij er zelf ook op vooruitgaan.
MdV gisteren sprak ik op de Erasmusuniversiteit met een jonge sociologe die ondezoek had gedaan naar het ontstaan van een onderklasse in Rotterdam. De SP wil geen onderklasse!
De komende maanden zal de SP in de gemeenteraad alles aan doen om de mooie woorden van het college om te zetten in hogere ambities en concrete besluiten.
Want Rotterdam kan veel beter voor hetzelfde geld.

 

U bent hier